Nieuws

Maandag 17 februari 2020: wij zijn nu ongeveer 2 weken bezig en hebben tientallen grote bedrijven aangeschreven. Tot nu toe hebben zij allen aangegeven geen donatie te doen. Het vergt meer geduld dan gedacht. Grote bedrijven met vestigingen in Hoogvliet hebben zelfs nee verkocht en dat is toch een beetje een teleurstelling. Wij gaan verder met bedelen. 

Afgelopen woensdag 19 februari 2020 was de vergadering van de bewonerscommissie. Bij de stemming was men unaniem van mening dat dit project gesteund moet worden. Tot nu toe hebben wij daar vijfduizend euro voor gekregen van de gemeente voor het monument. 

Vrijdag 21 februari  2020 zijn alle scholen in Hoogvliet aangeschreven om kennis te nemen van de website.
Wij hebben tot op dit moment 17 maart nog niets van hen gehoord.

Wij hebben ondertussen ongeveer 25 bedrijven aangeschreven om te helpen. Van acht bedrijven hebben wij te horen gekregen dat zij er niet aan mee willen doen. De anderen hebben tot nu toe niets laten horen. Van 1 bedrijf en een winkeliersvereniging hebben wij ondertussen een reactie gekregen. Helaas heeft de Corona voorlopig roet in het eten gegooid.

Op 16 maart 2020 zou er een bijeenkomst zijn op het stadhuis maar die is uit veiligheidsoverweging via een video verbinding geweest bij een van ons thuis. De bespreking ging over de vergunningen en ik begreep dat dit goed verlopen is.  In verband met het Coronavirus zien wij de onthulling van het voorlopige monument nog niet plaatsvinden, maar wij gaan daar wel iets op vinden.

Wij hebben eind november van de gemeente de toezegging gekregen dat de vergunning voor het plaatsen is goedgekeurd. Wij kunnen gaan plannen wanneer het onthult gaat worden

12 December 2020
Gisteren hebben wij via het internet vergaderd en gesproken over de uitnodigingen voor de onthulling. 
Hoe laat gaan wij de onthulling doen en wat wordt het officiële tintje wat er aan gegeven gaat worden? Komt er nog iets overvliegen op het moment van de onthulling?
Komt er een burgemeester van Spijkenisse of Rotterdam? Allemaal dingen die geregeld moeten worden..  Het monument wordt ondertussen gemaakt.

14 Januari 2021:
Het monument is klaar. Er is ons gevraagd door de fabrikant om een inscriptie, daar hadden wij al een paar plannen voor klaar liggen, maar het is al weer een tijdje geleden dat wij er over gesproken hebben. Vrijdag 15 januari gaan wij nog even met videoverbinding bij elkaar komen..

11 maart 2021:
De laatste hobbel was de omgevingsvergunning. Vanmorgen hebben wij na een overleg met de Gemeente Rotterdam in ieder geval de mondelinge toezegging gekregen dat het monument een plek gaat krijgen in het parkje dat wij in gedachten hadden. Een paar meter verder,  en inderdaad een beter plek dan wij voor ogen hadden. Er wordt nog gekeken hoe het nu gaat met onderhoud en eventuele kosten van vernielingen. Wie gaat dat betalen? Vernielingen hadden wij dan nog niet aan gedacht, maar dat gaan wij nog horen.

10 april 2021:
Op tien mei wilden wij het monument “onthullen”. Helaas hebben er best wel wat kleine dingen tegen gezeten. Wij hebben deze week onze omgevingsvergunning gekregen van de gemeente en als je eenmaal de goede ambtenaren weet te vinden die er over gaan, dan kan ik niet meer zeggen dan dat wij een prima medewerking hebben gehad. Maar, voordat je de goede mensen hebt, dat is een ander verhaal. Vanuit het stadhuis kregen wij wisselende berichten. Je hebt wel een vergunning nodig, je hebt geen vergunning nodig en dat ging eventjes zo door. Met andere woorden wij kregen de mensen die het echt wisten niet te pakken. Tot iemand in de gebiedscommissie achter zijn computer ging zitten en wij samen gegevens op een website hebben achtergelaten die het dichtst in de buurt kwam van ons project. (bedankt nog Bart) 

Daarna kregen wij alle medewerking. Het is een lastig ding dat monument, want, er is geen keuzemogelijkheid op de website van de gemeente voor dat wat wij wilden. Monumenten zijn voor de gemeente gebouwen. 

Afijn het monument was al onderweg naar Nederland. Tenminste het zou voor 10 mei in Nederland zijn. Tot er een schip dwars ging liggen in het Suez kanaal. Nou ja, wij houden de moed er in en wij gaan eens kijken wat een mooie nieuw datum zou kunnen zijn..

Het monument is in Nederland en wij zijn van plan om het 11 Oktober 2021 te onthullen.

Hieronder een foto, hoe het monument aangekomen is..

24 augustus wordt het fundament gemaakt en 31 augustus wordt het monument zelf geplaatst..

11 oktober 2021 is het monument onthult. De beelden kunt u hier bekijken  https://openrotterdam.nl/video-hoogvliet-eert-omgekomen-vliegers-met-speciaal-monument/